V četrtek, 1. oktobra 2020, smo se z dijakinjami 4. letnika (šolsko leto 2020/21) programa ekonomski tehnik Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana odpravile na Sadjarsko kmetijo Pečar, natančneje v njihov nasad jabolk na obronkih Brkinov. Dijakinje so se pod vodstvom mentorice Mojce Železnik Buda namreč odločile, da bodo pripravile maturitetno nalogo z naslovom Jabolčna penina, ki bo med drugim uporabljena tudi na tekmovanju Več znanja za več turizma, katerega vodi Turistična zveza Slovenije. Tema tekmovanja v letu 2021 je Moj kraj moj Chef. Tekmovanje tokrat v ospredje postavlja tradicionalno hrano, pijačo ali zeliščarsko tradicijo določenega kraja, ki jo lahko tekmovalci posodobijo in prilagodijo svojim željam ter predstavijo na tradicionalen način. Velikokrat ljudje, zlasti mladi, pozabijo ohranjati tradicijo in kulturo svojega kraja. Z maturitetno nalogo želijo dijakinje ovreči to trditev in bodo pripravile načrt trženja za jabolčno penino lokalnih pridelovalcev, ki skrbno ravnajo z jabolki.
Na ORA Krasa in Brkinov d.o.o izvajamo triletni projekt (ki se zaključuje spomladi 2021) Kakovost & podjetništvo, v katerem so cilji:
- ohranjanje podeželja in povezovanje kmetijstva na območju Krasa in Brkinov,
- dvig kakovosti proizvodom in storitvam,
- spodbuditi uporabo lokalnih pridelkov na nov in inovativen način,
- spodbujati razvoj in trženje novih kmetijskih proizvodov in poslovnih idej.
Prav zato smo se povezali s Sadjarsko kmetijo Pečar, ki iz lokalno pridelanih jabolk izdeluje tudi inovativni produkt jabolčno penino in za katerega bodo dijakinje v okviru priprave maturitetne naloge pripravile načrt trženja, saj nov izdelek potrebuje promocijo za širjenje prepoznavnosti. Z obiskom so se dijakinje neposredno povezale z »naročnikom«, kar je še dodatno obogatilo njihovo izkušnjo pisanja maturitetne naloge.
Poleg obiska nasada jabolk se z dijakinjami redno dobivamo tudi na krajših srečanjih, da podrobneje razdelamo cilje maturitetne naloge, ki so trenutno taki:
– raziskati zgodovino Sadjarske kmetije Pečar, s katerimi sodelujemo; prav tako raziskati njihove izdelke, načine promoviranja in oglaševanja,
– raziskati tržišče in si podrobno ogledati načine promocije,
– zasnovati primarno in sekundarno raziskavo ter podrobneje opisati, kakšne metode raziskovanja so uporabljene pri vsaki posebej,
– izpeljati intervju in anketo v sklopu primarne raziskave ter pridobljene podatke uporabiti pri načrtovanju prodaje,
– v sklopu sekundarne raziskave opisati trženjski splet,
– pripraviti nove in izboljšane načine promoviranja kmetije Pečar in njihovega izdelka jabolčne penine.
Pripravila: Jerneja Modic
Projekt KAKOVOST & PODJETNIŠTVO se izvaja v okviru Podukrepa 19.2: Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost.