V četrtek, 17. junija 2021, ob 10. uri je v degustacijski sobi Vinakras z.o.o., Sežana potekala zaključna prireditev projekta ”S povezovanjem izobraževanj do dviga kakovosti pridelkov in krepitve trajnostnega podjetništva na podeželju” oziroma s krajšim nazivom ”Kakovost & podjetništvo”.
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je nosilec projekta oz. operacije, sofinancirane s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) preko javnega poziva LAS Krasa in Brkinov, v katerem kot partnerji sodelujejo še Območna razvojna agencije Krasa in Brkinov d.o.o., Kmetijska zadruga Vinakras Sežana, z.o.o. ter Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa in ki se zaključuje v juniju.
Operacija je namenjena spodbujanju podeželskega prebivalstva, predvsem mladih, vseh štirih kraško-brkinskih občin h kakovostnejši pridelavi in predelavi lokalnih kmetijskih pridelkov, sonaravnem kmetijstvu, razvoju novih izdelkov, dvigu dodane vrednosti ter k spodbujanju novih inovativnih poslovnih idej za gospodarski razvoj.
Glavni cilji projekta Kakovost & podjetništvo so tako:
- ohranjanje podeželja in povezovanje kmetijstva na območju Krasa in Brkinov,
- dvig kakovosti proizvodom in storitvam,
- spodbuditi uporabo lokalnih pridelkov na nov in inovativen način,
- spodbujati razvoj in trženje novih kmetijskih proizvodov in poslovnih idej.
Na zaključni prireditvi so bile predstavljene aktivnosti in rezultati triletne operacije ter degustacija inovativnega pilotnega izdelka jabolčna penina, ki je bil razvit v okviru operacije.
Kot navedeno se triletni projekt v juniju zaključuje. Ob pripravi zaključne prireditve smo pripravili tudi povzetek rezultatov projekta, ki jih navajamo v nadaljevanju.
Izvedene so bile tri delavnice (Spoznavajmo svet vina, Kultura pitja vina, Delavnica o pridelavi jabolčne penine), štiri predavanja (Priložnosti za ekološko sadjarstvo, Ekološka pridelava zelenjave, Ekološka pridelava grozdja in vina, Ekološko sadjarstvo) ter dva prikaza rezi sadnega drevja (v Dutovljah ter v Slopah). Potekali sta tudi dve ocenjevanji suhomesnatih izdelkov (april 2019 in marec 2021) ter ocenjevanje sokov in sirupov (maj 2019).
Poleg tega je bilo izvedenih še pet delavnic na osnovnih šolah o osnovah podjetništva (OŠ Dutovlje, OŠ Divača, OŠ Hrpelje-Kozina, OŠ Sežana), delavnica o razvoju podjetniške ideje na srednji šoli (Šolski center Sežana) ter dve delavnici za mlade. Delavnica za brezposelne o pravno-formalnih vidikih poslovanja je potekala spletno. Pri načrtu trženja jabolčne penine je bilo vzpostavljeno dodatno sodelovanje s Šolskim centrom Sežana, smer ekonomski tehnik, ter sadjarsko kmetijo Pečar, v okviru katerega so štiri dijakinje pripravile maturitetno nalogo na temo jabolčne penine pod mentorstvom Mojce Železnik-Buda. V okviru projekta je bilo izvedenih preko 170 podjetniških svetovanj ter ogled dobrih praks v Goriških Brdih ter obisk Vinskega univerzuma v Ljubljani z namenom prenosa znanja in izkušenj proizvodnje, trženja, promocije, podjetništva in pozicioniranja izdelkov na trgu doma in v tujini.
V operacijo so bili vključeni tako pridelovalci, ponudniki, potencialni podjetniki, mladi, brezposelne osebe kot tudi starejši in ostala zainteresirana javnost s poudarkom na varovanju naravne in kulturne dediščine in razvoju družbeno odgovornega podjetništva.
Za več informacij in rezultatih projekta smo vam partnerji projekta na voljo za dodatna vprašanja in razjasnitve.
Projekt KAKOVOST & PODJETNIŠTVO se izvaja v okviru Podukrepa 19.2: Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost.